2021-03-24 07:52:44• hírek • MTI

A hatóságok Bukarest vesztegzár alá helyezését próbálják elkerülni

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Romániában a keddi adatok is a koronavírus-járvány terjedésének gyorsulását jelzik, a fővárosban meghaladta a lakosság 6,2 ezrelékét az utóbbi két hétben megfertőződtek aránya, de a hatóságok továbbra is próbálják elkerülni Bukarest vesztegzár alá helyezését.

A hatezrelékes fertőzési ráta felett dönthetnek a helyi hatóságok egy-egy település vesztegzár alá helyezéséről, amennyiben a fertőződések üteme növekszik, magas az idősek aránya, és az egészségügyi rendszer nem győzi a terhelést. Bár a kétmilliós fővárosban és az azt övező Ilfov megye nagy részén minden korábban meghatározott érv a karantén mellett szól, Florin Citu miniszterelnök kedden is úgy nyilatkozott: a teljes karantén Bukarestben nem megoldás. A kormányfő több ízben is jelezte, a gazdaságot nem szabad leállítani, mert a zárlat megfosztaná az államot a járvány elleni küzdelemhez szükséges erőforrásoktól.


Bukarestben most már az ország valamennyi megyéjénél gyorsabb ütemben terjed a járvány, a kéthetes fertőzési ráta napokon belül meghaladhatja a tavaly december 11-én feljegyezett 7 ezrelék feletti csúcsot.


A hatóságok olyan karantén nélküli szigorításokat terveznek, mint a bevásárlóközpontok nyitva tartásának és forgalmának korlátozása, az éjszakai kijárási tilalom időtartamának növelése, de egyelőre egyikről sem született döntés. Kedden csak arról intézkedett Sorin Cimpeanu oktatási miniszter, hogy ne zárják be az iskolákat a fővárosban, miközben "minden más nyitva marad". Úgy módosította az erről szóló miniszteri rendeletet, hogy nem 6 ezrelékes fertőzési ráta felett, hanem a település karanténba kerülése esetén kell bezárni az iskolákat.


Cimpeanu ugyanakkor a járvány terjedésének megfékezését célzó javaslattal is előállt: bejelentette, hogy a tavaszi szünet meghosszabbítását kezdeményezi oly módon, hogy a vakáció a nyugati kereszténység húsvéti ünnepétől az ortodox húsvétig, vagyis április első hétvégéjétől május első hétvégéjéig tartson. A tanév szerkezetének megváltoztatása a záróvizsgák és líceumi felvételik időpontjának átütemezését is megköveteli.


A stratégiai kommunikációs törzs keddi adatai szerint az utóbbi napon 6149-cel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, amely a napokban lépte túl a 900 ezret. Kedden az utóbbi két hét átlagánál csaknem kétszer több, 174 haláleset jelentettek, és újabb rekordot döntve 1367-re emelkedett a Covid-kórházak intenzív terápiás osztályain ápolt súlyos esetek száma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: